EH Dark Site Alert

Escape Hunt nieuws

Voor (bedrijfs)uitjes: contactform, stuur ons een WhatsApp of een e-mail: [email protected] (ook voor vragen en wijzigingen)!
Last-minute een gameroom reserveren? Stuur ons een WhatsApp!
– NIEUW: diner arrangement bij Brasserie Groen!

Vijf beruchte Nederlandse Criminelen

Onze crime maand loopt bijna ten einde. We hebben aandacht gegeven aan bekende misdadigers zoals Bonnie & Clyde, de Highway of Tears en de Prostitutiemoorden in Groningen. Ter afsluiting hebben we vandaag vijf beruchte Nederlandse criminelen op een rijtje gezet. De een nog gruwelijker dan de ander. Het opzetten van criminele organisaties, internationale drugshandel, ontsnappingen uit gevangenissen en liquidaties… Nieuwsgierig wie zich schuldig maakte aan deze misdaden? Lees dan deze blog!

 

Klaas Bruinsma

Klaas Bruinsma staat bekend als de grondlegger van de organiseerde misdaad in Nederland. Als tiener begon hij drugs te gebruiken en te verkopen. In 1977 zette hij een criminele organisatie op samen met Thea Moear en later ook Etienne Urka. Eind jaren 80 was Bruinsma uitgegroeid tot dé drugsbaron van Europa. Er werden dagelijks miljoenen guldens omgezet. Op 27 juni 1991 werd Bruinsma neergeschoten voor het Hilton hotel in Amsterdam.

 

Willem Holleeder

Willem Holleeder ‘De Neus’ is een van de bekendste criminelen uit de Nederlandse geschiedenis. Hij was één van ontvoerders van Freddy Heineken en Ab Doderer, en wist zich daarna op te werken tot de top van het Amsterdamse criminele milieu. In 2006 werd hij gearresteerd voor afpersing en mishandeling. In 2009 werd hij veroordeeld tot negen jaar voor afpersing. Holleeder kwam in 2012 weer vrij. In deze periode groeit Holleeder uit tot een bekende Nederlander, met een column in de Nieuwe Revu en optredens voor College Tour. In mei 2013 arresteert de politie Holleeder opnieuw, in het grote Andes-onderzoek naar afpersing en witwassen. Hij komt na enkele weken vrij, maar blijft verdachte. Op 13 december 2014 werd Holleeder wederom opgepakt, ditmaal voor het geven van de opdracht tot liquidatie van Kees Houtman en Thomas van der Bijl. In 2015 is de aanklacht uitgebreid met verdenking van betrokkenheid bij de aanslag en moord op John Mieremet, de moord op Cor van Hout en de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder zal in januari 2018 beginnen.

 

Johnny Mieremet & Sam Klepper 

Sam Klepper en Johnny Mieremet leiden jarenlang de divisie speelautomaten in het rijk van Klaas Bruinsma. Na de dood van Bruinsma maakt het duo naam als Spic & Span. Die bijnaam krijgen ze omdat ze op grondige en meedogenloze wijze met tegenstanders afrekenen. Het waren bikkelharde killers en leiders in de criminaliteit. Klepper werd op 40-jarige leeftijd vermoord in Amsterdam-Buitenveldert. Eind 2004 wordt het John Mieremet in Nederland te heet onder de voeten en vertrok hij naar de badplaats Pattaya in Thailand. In 2005 wordt ook John Mieremet in Thailand op 45-jarige leeftijd geliquideerd.

 

Stanley Marshall Hillis

Stanley Hillis, ook wel ‘De Ouwe’ verwierf bekendheid wegens verschillende geslaagde ontsnappingen uit de Bijlmerbasjes en de gevangenis Scheveningen. Stanley Hillis was een keiharde, ijskoude crimineel die zich had vermomd als een eenvoudige handelaar in antiek.

Hillis werd bekend bij het grote publiek nadat hij een interview gaf aan Sonja Barend. Hij zou miljoenen hebben verdiend aan de XTC-handel. Op 21 februari 2011 werd Hillis doodgeschoten in zijn auto.

 

Dino Soerel

Dino Soerel heeft een onderwereldreputatie die niet mis is. Hij wist zich jarenlang buiten bereik van opsporingsdiensten te houden, hoewel hij op de ‘most wanted list’ stond. Soerel was maatjes met vele kopstokken uit de Amsterdamse onderwereld, waaronder Willen Holleeder en Cor van Hout. Internationale drugshandel en het verstrekken van opdrachten voor liquidaties zijn misdaden waar Soerel zich mee bezig hield. Willem Endstra verklaarde voordat hij vermoord werd aan de politie dat hij Soerel als machtigste beschouwde. “Dino, dat is dus gewoon de koning van de onderwereld. Dat is een keiharde. Ze sidderen allemaal voor hem. Echt, ze sidderen en ze beven. Ze durven niet verkeerd te knipogen.” Op 16 maart 2012 werd Soerel in hoger beroep tot zeven jaar cel veroordeeld voor het leidinggeven aan criminele organisatie. Op 29 juni 2017 veroordeelde het Hof Soerel in hoger beroep tot levenslange gevangenisstraf in het liquidatieproces Passage. Het gerechtshof acht het bewezen dat Soerel samen met Willem Holleeder de opdracht heeft gegeven voor de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Dit was ons rijtje met vijf beruchte Nederlandse misdadigers. Helaas zijn er natuurlijk nog veel meer namen te noemen die niet op dit lijstje staan. Wil je meer lezen over misdaden? Bekijk dan ook de website Crimesite eens! Heb je zin om zelf een misdaad op te lossen? Organiseer dan een uitje bij Escape Hunt!