EH Dark Site Alert

Escape Hunt nieuws

Voor (bedrijfs)uitjes: contactform, stuur ons een WhatsApp of een e-mail: [email protected] (ook voor vragen en wijzigingen)!
Last-minute een gameroom reserveren? Stuur ons een WhatsApp!
– NIEUW: diner arrangement bij Brasserie Groen!

De Prostitutie Moorden

Een carrière als prostituee heeft nooit bekend gestaan als het meeste veilige beroep, maar zo gevaarlijk als in de jaren 90 was het in Groningen nog nooit geweest. Vrijwel elk jaar werden er prostituees vermoord of verdwenen ze om nooit meer teruggevonden te worden. Er heerste een hoop angst bij ‘de dames van lichte zeden’ : ben ik de volgende? Wat voor beest waarde er rond in Groningen?

Al vele jaren worden er regelmatig prostituees vermoord. Prostituees zijn favoriete slachtoffers van (serie)moordenaars, denk bijvoorbeeld aan Jack the Ripper en the Ripper van Rotterdam. Ze zijn relatief gemakkelijk te bereiken en door de wisselende contacten is de kans kleiner dat de dader met het slachtoffer in verband gebracht zal worden. Daarnaast is er treurig genoeg vaak weinig maatschappelijke reuring na een moord op een prostituee. Vele moorden en vermissingen blijven dan ook onopgelost.

 

De slachtoffers

Op 5 november 1993 wordt het levenloze lichaam van tippelaarster Michelle Fatol gevonden. Ze was gewurgd. Op 5 oktober 1994 verdween Ineke Fleurke. Volgens de politie was Ineke een straatprostituee, maar dit bleek onjuist. Wel was ze verslaafd aan drugs. Ongeveer een jaar later wordt aan de politie gemeld dat Ineke weer terecht is, maar dit blijkt niet te kloppen. Ineke blijft vermist. 21 januari 1995, het lichaam van tippelaarster Annelies Reinders is aangetroffen, ook zij blijkt te zijn gewurgd.

Afgeslacht en in stukken gehakt

Op 31 juli 1995, zien twee mannen iets van plastic drijven in het Winschoterdiep. De politie opent later die middag het pakket, met gruwelijke uitkomst. De zwaar toegetakelde romp van een vrouw komt tevoorschijn. Drie dagen later worden haar ledematen gevonden in een Edon tas in het Peizerdiep. Haar hoofd is nooit gevonden. Het blijkt om tippelaarster Antoinette Bont te gaan. Ze was opvallend goed in stukken gehakt, concludeerde de recherche. Er waren zelfs een soort proefsneden gemaakt. Het lijkt erop dat de moord gepleegd is door iemand die verstand van zaken had. De moord is ondanks intensief onderzoek nooit opgelost.

In 1996 werd de prostituee Jacqueline Schippers gevonden, ze was doodgestoken. De moord op Jacqueline werd snel opgelost, omdat de dader zichzelf aangaf bij de politie. Op 2 mei 1997 werd tippelaarster Shirley Hereijgers gevonden nabij het Noorderstation in Groningen. De voorgaande dag werd studente Anne de Ruyter de Wildt gevonden bij het Noorderstation in Groningen, in het gras. Ze was naakt en gewurgd. In 2000 werd de moord op Anne eindelijk opgelost, Henk S. werd op basis van DNA veroordeeld. Hij werd ook verdacht van de moord op Shirley, maar dit is nooit bewezen. In 1998 verdwijnt tippelaarster Jolanda Meijer. Jolanda was een vriendin van de eerder genoemde Shirley. Op 2 februari 1999 werd Saskia Hellendoorn gevonden in de achterbak van een auto. Ze was gewurgd. Op 17 juli 2001 worden zowel Sasja Schenker en Dyora Bosgra gevonden. Beide werkten als prostituee. De vondst van Sasja wijst de politie in de juiste richting. Eindelijk is er in 2001 een doorbraak.

 

Het beest van Harkstede

De kleding van Sasja Schenker is gevonden vlakbij het huis van ex TBS’er Willem van Eijk. De politie licht hem van zijn bed en hij geeft al snel toe dat hij Sasja Schenker, Annelies Reinders en Michelle Fatol heeft vermoord. De politie verdenkt hem ook van de moorden op Shirley Hereijgers, Antoinette Bont en de verdwijning van Jolanda Meijer, maar Van Eijk ontkent elke betrokkenheid. Zijn huis en tuin worden volledig overhoop gehaald, maar ze vinden niets.

Dit monster moordde al eerder

Willem van Eijk is allesbehalve een lieverdje. Dit monster moordde al eerder. In 1975 wordt hij veroordeeld voor de moord vijftienjarige Cora Mantel en Aaltje van der Plaat. Hij wurgde Cora met haar eigen sjaal. Aaltje bracht hij om met messteken. Van Eijk heeft tevens haar buik opengesneden en haar linkertepel afgesneden. Hij werd veroordeeld tot 18 jaar cel en TBS. In 1990 werd hij vrijgelaten. Het duurde slechts drie jaar voordat hij weer aan het moorden sloeg. Van Eijk is na zijn jaren van moorden veroordeeld tot levenslang.

Verdachte ontwikkelingen

Na de opsluiting van Van Eijk blijft het een tijd rustig in Groningen, maar in 2009 is er toch weer een verdachte ontwikkeling. Marian Kuster, een vriendin van de vermiste Jolanda Meijer verdwijnt. Voor haar verdwijning gaf ze de politie een tip over de vermissing van Meijer. Kusters informeerde de politie over de plek waar ze zou zijn begraven en gaf informatie over een man die volgens haar verantwoordelijk was voor haar dood. Kusters werd vlak voor haar verdwijning zwaar mishandeld en bedreigd met de dood. Ook haar caravan werd afgebrand. Dat zou gebeurd zijn door de man die zij aanwees bij de politie. Justitie bevestigt de mishandeling, maar wil niet zeggen wie er verantwoordelijk voor zou zijn. Kusters blijft tot de dag van vandaag vermist. Had Kuster belangrijke informatie?

 

Cold case teams

De zaak van Antoinette Bont werd in 2013 heropend, omdat de politie een mogelijk verband zag tussen de moord op coffeeshophouder Harry Roo die ook in 1995 werd vermoord. Helaas leverde dit niets op. Ook in de zaak van Jolanda Meijer kwamen kortgeleden nog tips binnen. Zo werd er in maart 2017 nog gezocht naar haar lichaam. Helaas leverde ook deze zoektocht niets op. Ook de vermissing van Ineke Fleurke is niet vergeten. Ineke staat in 2017 op de coldcase kalender van de politie. Wij zijn blij dat de cold case teams van de politie deze verdwijningen en moorden blijven onderzoeken.

De laatste jaren zijn er gelukkig aanzienlijk minder prostituees vermoord. Was het beest van Harkstede toch verantwoordelijk voor meer moorden en vermissingen? Of is het iemand anders gelukt om onder de radar te blijven van de politie? Wat is deze vrouwen overkomen en waar zijn ze? We hopen dat deze vragen niet onbeantwoord zullen blijven.

Heb jij informatie over een van deze onopgeloste zaken? Neem dan contact op met de politie. https://www.politie.nl