EH Dark Site Alert

Escape Hunt nieuws

Voor (bedrijfs)uitjes: contactform, stuur ons een WhatsApp of een e-mail: [email protected] (ook voor vragen en wijzigingen)!
Last-minute een gameroom reserveren? Stuur ons een WhatsApp!
– NIEUW: diner arrangement bij Brasserie Groen!

Escapehunt Game-technician 1

Als game-technician van het nieuwe spel “Diefstal KNVB beker uit de FC-Groningen museum” kom ik weer voor schillende uitdagingen te staan, hoe verbouw je een traditioneel voetbalspel tot een spelelement waarvan een afgesloten doolhof onderdeel is. De ballen mogen niet ergens blijven liggen. Dit is te realiseren door schuine stukken vloer in het spel te leggen waar de bal van afrolt. Een andere uitdaging is een spelonderdeel waarmee door middel van het indrukken van een combinatie van meerdere schakelaars weer een code moet worden gevonden. Het eerste probleem was het gewicht van de props die door hun eigen gewicht de schakelaar al indrukten. Een oplossing was het vinden van een veer die groot genoeg, sterk genoeg en soepel genoeg was voor zijn doel. Deze veren zijn uiteindelijk met behulp van mijn specificaties, door een verenfabrikant op maat gemaakt. Het bepalen welke schakelaars en in welke volgorde er gedrukt is, wordt met behulp van een geprogrammeerd arduino schakelboard gedaan. Dit is een microcontroller die je zelf kunt programmeren, één van de problemen hierbij was: wanneer denk je dat een team begint met drukken en wanneer zijn ze klaar? Bepaalde resettijden voor deze cyclus zullen in de praktijk bij geschaafd dienen te worden. Dit is een groot voordeel van zo’n Arduino-board, door de software kun je alle aspecten relatief eenvoudig aanpassen. Voor het sluiten van de deur wordt een 12 Volt magneetrelais gebruikt, waaraan met 130 kg getrokken kan worden.

Een uitdaging bij het tonen van een videofilm, was de aansturing van de mulimediaspeler die de film moet vertonen. Dit dient een robuuste oplossing te zijn. Een technisch ingewikkelde oplossing was, om dit via een afstandsbediening te doen, maar uiteindelijk was de oplossing, het toepassen van een eenvoudige multimediaspeler die een mechanische aan-uit knop heeft en een autoplay functie. Deze speler start automatisch als de eerdere puzzel is opgelost.

 

Escapehunt Game-technician 2

Een ander onderdeel van het spel “Diefstal KNVB beker uit FC-Groningen museum” is het verzamelen van verschillende props. Alle onderdelen van dit spel zijn zonder snoer gerealiseerd. Op het moment dat er één van de props geplaatst wordt, gaat er een radiofrequent signaal naar een schakelaar. Worden alle props juist geplaatst, dan wordt er een magneetschakelaar aangestuurd, waardoor men weer verder kan spelen. Ook wordt er gebruik gemaakt van allerlei geluidseffecten die door middel van magneet-contacten worden aangestuurd.

Zo worden de spelers verrast door overwinningsmuziek (m.b.v. magneetcontacten) en zal er gewerkt worden met behulp van verborgen RFID chips, die de deuropener aanstuurt.

Ik heb met veel plezier aan de ontwikkeling en uitvoering van de puzzels gewerkt. Uitdagend hoe er een beroep op mijn inventiviteit en technisch vernuft werd gedaan waarbij je dan al gaande weg de meest efficiënte, robuuste en slimme oplossing kiest.

Al met al veel custom made, technische foefjes en vernuftige toepassingen die het oplossen van het mysterie extra leuk maken.

Ik heb zelf niets met voetbal maar er komen geen kennisvragen over dit thema voor, dus is het spel even leuk voor voetballiefhebbers als mensen die niks met voetbal hebben.

Kennis van voetbal of kennis over FC Groningen is dan ook in het geheel niet nodig.

 

Ton Brakema

Game technican