EH Dark Site Alert

Escape Hunt nieuws

Voor (bedrijfs)uitjes: contactform, stuur ons een WhatsApp of een e-mail: [email protected] (ook voor vragen en wijzigingen)!
Last-minute een gameroom reserveren? Stuur ons een WhatsApp!
– NIEUW: diner arrangement bij Brasserie Groen!

Ben jij nog bevriend met je vrienden of vriendinnen van de middelbare school of misschien zelfs de basisschool? Leuk! Gebleken is dat lang niet iedereen nog bevriend is met de vrienden die hij of zij had op school. Maar waar ligt dit aan? Een verhuizing waardoor je elkaar uit het oog verliest, je interesses veranderen, je krijgt een relatie of je leert elkaar iets te goed kennen op vakantie. Er zijn vele redenen die ertoe kunnen leiden dat een vriendschap verwaterd. Maar hoe is het om samen met je vriend of vriendin te werken? Een succes of een drama?

 

Stimuleert vriendschap productiviteit op de werkvloer?

Onderzoekers van The London School of Economics hebben onderzoek gedaan naar de invloed van sociale banden op de individuele presentaties van werknemers. Het gedrag van fruitplukkers werd hierbij onder de loep gelegd op dagen dat ze samenwerkten met vrienden en op dagen dat ze samenwerkten met onbekenden. De conclusie van het onderzoek was, dat de gemiddelde werknemer 10% productiever was wanneer hij samenwerkt met een vriend. Maar gelden de resultaten ook voor andere werknemers? Volgens de onderzoekers van de Londen School of Economics wel. De sterkte van het effect van de sociale incentives hangt af van de specifieke situaties van het bedrijf, maar de essentie van onze resultaten zeggen algemeen iets over hoe werknemers zich gedragen, zo schrijven ze. Op basis van dit onderzoek kunnen we concluderen dat vriendschap en samenwerken goed samen gaat. Maar welke verhalen komen we nog meer tegen?

 

Horrorverhalen of succes?

Na een korte speurtocht op het internet komen we vele verhalen tegen van mensen die een onderneming gestart zijn met vrienden. De verhalen zijn zeer wisselend. Zo komen er horrorverhalen voorbij van mensen die al jaren vrienden zijn, maar waar de samenwerking zeker geen succes was. Zo bleek de een de winst stiekem in eigen zak te stoppen, was er dagelijks knallende ruzie of stak de een veel meer energie, tijd en geld in de onderneming. Ook veelvoorkomend waren meningsverschillen bij het maken van besluiten en het niet uitspreken van irritaties, waardoor de boel uiteindelijk ontplofte. 

Ook zijn er natuurlijk succesverhalen! Zo vertellen Lotte en Mariëlle op Viva het succes van hun samenwerking met hun evenementenbureau Make My Event. Essentieel voor hun samenwerking was het uitspreken van issues. Daarnaast was ook een goede en duidelijke taakverdeling van belang die inspeelt op elkaars vaardigheden en kwaliteiten. Ook kwamen we het verhaal van Heidy tegen. Heidy runt samen met haar man Marcel en met twee vrienden een chambre d’hote. Het succes van deze samenwerking zit hem tevens in een goede taakverdeling, respect tonen voor elkaar en plezier maken met elkaar. Goede berichten!

 

Tips voor een goede samenwerking

Overweeg jij een samenwerking aan te gaan met een vriend of vriendin? We hebben een aantal tips verzameld om je hierbij te helpen:

  • Maak een plan en formuleer doelen. Stel een realistisch businessplan op;

  • Maak afspraken en leg deze vast. Zorg ervoor dat je van tevoren vastlegt hoeveel effort de partners in de onderneming steken.

  • Breng elkaar positieve en negatieve aspecten in kaart;

  • Maak een taakverdeling, waarbij je gebruik maakt van elkaars talenten;

  • Spreek irritaties uit en luister naar elkaar;

  • Plan regelmatig een werkoverleg in. Bespreek wat er goed gaat en wat minder. Zet een stip op de horizon. 

Ook bij Escape Hunt zien we vrienden samenwerken met wisselend resultaat. Onze gouden tip is: luister naar elkaar en respecteer elkaar. Vergeet de vriendschap niet en plan soms ook een avondje in om gewoon ouderwets lol te maken samen!

Heb jij een verhaal over een succesvolle of minder succesvolle samenwerking met vrienden? Laat het ons weten!