EH Dark Site Alert

Escape Hunt nieuws

Voor (bedrijfs)uitjes: contactform, stuur ons een WhatsApp of een e-mail: [email protected] (ook voor vragen en wijzigingen)!
Last-minute een gameroom reserveren? Stuur ons een WhatsApp!
– NIEUW: diner arrangement bij Brasserie Groen!

Bijna iedereen heeft het weleens meegemaakt. Een vervelende sfeer op het werk. Ruzie met collega’s, onderlinge spanningen of problemen met de baas. Wanneer je fulltime werkt, spendeer je veel tijd met je collega’s. Een vervelende werksfeer zorgt voor veel stress en ongemak op werk, maar dit kan ook effect hebben op de stemming thuis. Kort gezegd: Redenen genoeg om te zorgen voor een positieve sfeer op werk! Met de volgende 10 tips kan de werksfeer aanzienlijk verbeterd worden.

1. Probeer de oorzaak van de slechte sfeer te achterhalen

Om de sfeer te verbeteren is het van belang om erachter te komen wat de vervelende sfeer veroorzaakt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Wanneer het duidelijk is wat de oorzaak is, dan kan er samen gezocht worden naar een oplossing.

 

2. Communicatie

Communicatie kan bijdragen aan een positieve of negatieve werksfeer. Een open en eerlijke communicatie werkt natuurlijk het fijnst. Zeggen wat je denkt en voelt, op een positieve manier zonder mensen aan te vallen, blijkt vrij lastig te zijn. Mensen gaan confrontaties graag uit de weg, juist omdat ze geen vervelende sfeer willen. Dit leidt er helaas vaak toe dat frustraties vervolgens bij andere collega’s geuit worden. Zo ontstaat er onbedoeld een roddelcultuur. Ga eens na hoe dit bij jou op werk verloopt. Als je kritisch naar jezelf kijkt, kun je jezelf hier dan in verbeteren? Ga in gesprek met collega’s en probeer open met elkaar te communiceren.

giphy

 

3. Toon interesse in je collega’s

Het klinkt simpel, maar er wordt vaak vergeten interesse te tonen in elkaar. Je ziet elkaar vaak, waarom zou je elkaar niet iets beter leren kennen? Je hoeft geen intieme gesprekken aan te gaan, maar informeer eens hoe het met de ander gaat. Heeft hij of zij nog iets leuks gedaan of staat er iets leuks op de planning? Interesse tonen in elkaar kan de banden versterken en zorgen voor een betere sfeer.

 

4. Ga samen lunchen

Eten jullie momenteel allemaal apart aan een hoekje van het bureau of in groepjes? Dit zal de werksfeer geen goed doen. Probeer regelmatig een gezamenlijke lunch te organiseren. Pas dan ook zeker de bovenstaande tip toe. Een gezamenlijke lunch hoeft niet lang te duren, maar kan zeker helpen om de banden in het team te versterken.

 

5. Reik de helpende hand

Merk je dat een collega omkomt in het werk of dat hij of zij ergens niet uitkomt? Reik dan een keer de helpende hand. Hoor je iemand zuchtend en vloekend achter de computer zitten? Vraag dan wat er aan de hand is en of je kunt helpen. Zelfs wanneer je niet kan helpen wordt het gewaardeerd dat je bereidt bent om bij te springen. De kans is groot dat collega’s dit gedrag gaan overnemen. Iedereen kan weleens wat hulp gebruiken. Wanneer je weet dat je op je collega’s kan rekenen, zal de sfeer zeker verbeteren.

 

6. Durf om hulp te vragen

In opvolging van de voorgaande tip is zelf om hulp vragen. Het is zeker geen schande om een ander een keer om hulp te vragen. In tegenstelling zelfs! Een collega om hulp vragen laat zien dat je vertrouwen in ze hebt en vertrouwt op hun expertise.

 

7. Geef een compliment

Iedereen vindt het leuk om een complimentje te ontvangen. Wanneer je collega het goed doet, geef dan ook een complimentje. Je hoeft natuurlijk niet te overdrijven, maar wanneer het gepast is wordt het zeker gewaardeerd!

 

8. Opruimen

Net als thuis de rommel van je lief, je familie of je huisgenoot voor irritaties kan zorgen, is dit op de werkvloer ook het geval. Zorg er samen voor dat (gezamenlijke) werkplekken netjes blijven. Neem hier zelf initiatief in. Stel indien nodig samen een rooster op voor het netjes houden van de gezamenlijke ruimtes. Dit kan een hoop irritaties en onderling gezeur schelen.

giphy (1)

 

9. Vier successen gezamenlijk

Heb je met het bedrijf, de afdeling of met het team naar bepaalde doelen toegewerkt? Vier het dan gezamenlijk wanneer deze behaald worden. Dit zorgt ervoor dat werknemers op de hoogte zijn van de vorderingen en beloond worden wanneer doelen bereikt worden. De waardering zorgt voor een positieve sfeer. Dit kan mensen tevens motiveren om samen hard aan de slag te gaan om een doel te realiseren. Alleen maar voordelen voor alle partijen!

 

10. Organiseer een uitje

Om de sfeer te verhogen is het een goed idee om elkaar zo nu en dan te zien buiten de werkvloer om. Leer elkaar kennen in een andere setting, misschien hebben jullie wel meer met elkaar gemeen dan je had verwacht. Ga gezellig uiteten met het team of doe een leuke teambuilding activiteit. Wij kunnen het spelen van een escape room natuurlijk zeker aanbevelen, maar er zijn veel leuke activiteiten om te ondernemen. Kies wat past wat jou bedrijf of haal iedereen uit zijn comfort zone. Samen een activiteit ondernemen kan de werksfeer zeker verbeteren.

We hopen dat de bovenstaande tips helpen om de werksfeer te verbeteren! Belangrijk is om je collega’s te respecteren en samen te werken aan een goede werksfeer.