EH Dark Site Alert

Escape Hunt nieuws

Voor (bedrijfs)uitjes: contactform, stuur ons een WhatsApp of een e-mail: [email protected] (ook voor vragen en wijzigingen)!
Last-minute een gameroom reserveren? Stuur ons een WhatsApp!
– NIEUW: diner arrangement bij Brasserie Groen!

De uitdagingen van Escape Hunt laten vele hersenen kraken. Meestal zijn de oplossingen binnen een uur daar, soms neemt de frustratie de overhand en wil het niet lukken. Maar: de uitdagingen zijn de wereld niet uit. Ons team heeft zich verdiept in een aantal échte hersenkrakers en deze delen we graag!

 

1.Sudoku – World’s hardest puzzle

Iedereen kent sudoku, een leuk spelletje dat je op een loze zondagmiddag eens doet, een ideale vrijetijdsbesteding! Maar wist je dat er diverse sudoku’s op internet staan met als titel ‘The hardest sudoku ever’? Normaal gesproken vul je een sudoku in door 3 stappen vooruit te denken. Deze killer vereist een denkvermogen van wel 9 tot 10 stappen vooruit denken. Normaliter zijn er sudoku’s van 1 ster (de simpelste sudoku) tot sudoku’s van wel 5 sterren (de moeilijkste sudoku). ’s Werelds moeilijkste sudoku (zoals beweerd door de wiskundige Fin Arto Inkala) zou een moeilijkheidsgraad van maar liefst 11 sterren scoren! Lukt het jou?

moeilijkste sudoku

 

2. Bongard puzzle

De puzzels die de Russische Mikhail Moiseevich Bongard in de jaren ’60 heeft bedacht, zijn voor vele knappe koppen een enorme hersenkraker. Met name omdat de oorspronkelijke oplossingen niet zijn opgeslagen door de heer Bongard himself, onder het mom dat hij de puzzels zelf wilde maken alsof deze door iemand anders waren bedacht. Ware uitdaging moet je uit jezelf halen, is in deze een erg letterlijke opvatting gebleken! Het spel legt de focus op het herkennen van patronen. Je zou het kunnen vergelijken met opdrachten die je vroeger wel op school hebt gekregen: vul het rijtje aan. De moeilijkste Bongard puzzel? Bekijk hieronder.

hardest bongard problem

 

3. Schaken

Ook schaken is een klassieke uitdaging voor de denkers onder ons. Ieder schaakstuk heeft andere eigenschappen, waardoor je wordt gedwongen op diverse manieren na te denken. Voordat je de oorlog wilt winnen, moet je dus wel je eigen leger kennen en beheersen! En wat dacht je van de tegenstander? Je eigen strategie uitwerken heeft geen nut als je vijand drie stappen verder denkt! Kun je het jezelf aanleren? Natuurlijk, stap voor stap valt een hoop te leren. Positief puntje, door te schaken leer je vooruit te denken, dat kan nooit kwaad! Hoe wil je goed leren schaken? Tip: leer de spelregels!

 

4. Fill-a-pix

Fill a pix is een spel waarbij je door logisch na te denken een verborgen afbeelding aan het licht kunt brengen. Uitvinder Trevor Truran was een wiskunde leraar die in de jaren dat hij werkzaam was, veel spelletjes en puzzels heeft bedacht.

 

5. Ponder this

IBM Research weet haar medewerkers uit te dagen, al sinds 1998 worden maandelijks vraagstukken gepubliceerd. Bekijk hier de (naar het schijnt) meest uitdagende challenge in 2009.

 

6. Bridge

Veel mensen kennen wel een oma of opa die fanatiek bridgt. Het kaartspelletje dat toch een tandje lastiger blijkt te zijn dan een potje pesten. De essentie van dit spel is anticipatie en een goede samenwerking met je spelpartner. Daarnaast is het bij bridge de kunst om veel theoretische kennis op te doen voordat je eraan begint, de terminologie met begrippen als slag, herbieding, fit, eindbod en bekennen zul je vaak tegenkomen als je je eraan waagt.

 

7. Kakuro puzzle

In Japan erg populair: de kakuro puzzel. Deze kunstig uitziende puzzel legt de nodige druk op je creativiteit en uitzoekvaardigheden. Ben je handig met cijfers? Dan word je nog handiger! De kunst bij het invullen van een kakuro puzzel is dat je sommetjes maakt, die aansluiten op andere sommetjes die in de puzzel staan. Op deze wijze krijg je een hele andere blik op wiskunde en logica.

Bekijk hier de moeilijkste kakuro puzzel

 

8. Martin Garner’s Hardest puzzle

Vele boeken zijn geschreven over puzzels, wiskunde lollen en grollen, maar een van de lastigste puzzels schijnt onderstaande te zijn. Kom jij eruit?

A number’s persistence is the number of steps required to reduce it to a single digit by multiplying all its digits to obtain a second number, then multiplying all the digits of that number to obtain a third number, and so on until a one-digit number is obtained. For example, 77 has a persistence of four because it requires four steps to reduce it to one digit: 77-49-36-18-8. The smallest number of persistence one is 10, the smallest of persistence two is 25, the smallest of persistence three is 39, and the smaller of persistence four is 77. What is the smallest number of persistence five?

 

9. Most difficult Go Problem Ever

Als kers op de taart presenteren we je Go. Go is een spel dat zijn oorsprong vindt 2500 jaar geleden en is een bordspel voor twee personen. Het gaat met name om het uitdenken van een strategie, terwijl de regels relatief eenvoudig moeten zijn. Toch heeft het een groep zeer bekwame studenten naar het schijnt ruim 1000 uren gekost om het probleem op te lossen.
Dit probleem staat ook niet voor niets bekend als het meest ingewikkelde probleem allertijden.

Fujisawa Shuko, oplosser van het probleem, tesamen met zijn team, heeft er het volgende over gezegd: “a lifetime masterpiece, with elegant shapes, a striking novelty of the theme, a precise balance of the fights, etc.”

Meer lezen over de oplossing van het probleem? Bekijk dan de oplossing, gepresenteerd in 7 stappen.

hardest go problem ever